ΠΡΟ-ΣΥΜΠΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ.

Το Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο των Δελφών

Σας προσκαλεί σε μια διαδικτυακή παρουσίαση και συζήτηση της εργασίας του:

Michael Parsons

Πού είναι σπίτι για τον Ξένο; Η περίπτωση του Οδυσσέα

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΜΑΪΟΥ 2024 ΣΤΙΣ 18:00

Ομιλητής: Michael Parsons
Συζητητής: Σωτήρης Μανωλόπουλος
Συντονιστής: Δημήτρης Τζάκσον

ΒΙΝΤΕΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ

Είναι επικίνδυνο να έχεις έναν ξένο στο σπίτι ή ο ξένος χρειάζεται βοήθεια για να βρει ένα σπίτι; Η ψυχανάλυση προσκαλεί τους ανθρώπους να συναντήσουν τους εσωτερικούς τους ξένους.
Εξωτερικοί ξένοι φτάνουν με μικρές βάρκες ή περνώντας τα χερσαία σύνορα. Ο Οδυσσέας, επιστρέφοντας στην Ιθάκη μετά τον Τρωικό πόλεμο, είναι η κλασική περίπτωση ενός ξένου στο ίδιο του το σπίτι. Η Οδύσσεια απεικονίζει τις προκλήσεις, εσωτερικές και εξωτερικές, της αναγνώρισης της ταυτότητας των ξένων και της βοήθειας που τους δίνεται ώστε να γνωρίσουν πού πραγματικά είναι το σπίτι τους. Η ανάγκη να αναλάβει κανείς ευθύνη, τόσο για τον εαυτό όσο και για τον κόσμο γύρω του, αναδεικνύεται κρίσιμη.Τον Αύγουστο του περασμένου έτους πραγματοποιήθηκε το 9ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο Δελφών. Το θέμα του ήταν «Ο Ξένος» και ήταν προγραμματισμένο να παρουσιάσω μια εργασία. Οι συγκυρίες το απέτρεψαν, αλλά η ιδέα του «ξένου» μου έμεινε στο νου. Αυτή η ιδέα μοιάζει όλο και πιο σημαντική στον κόσμο μας σήμερα.
Michael Parsons
Ο Michael Parsons είναι Διδάσκων και Εποπτεύων Αναλυτής στη Βρετανική Ψυχαναλυτική Εταιρεία. Είναι συγγραφέας πολυάριθμων ψυχαναλυτικών εργασιών και τα δύο δημοσιευμένα βιβλία του είναι: “Το περιστέρι που επιστρέφει. Το Περιστέρι που Εξαφανίζεται. Παράδοξο και Δημιουργικότητα στην Ψυχανάλυση” και “Ζωντανή Ψυχανάλυση. Από τη θεωρία στην εμπειρία”. Και τα δύο δημοσιεύτηκαν από τον Routledge, The New Library of Psychoanalysis.

 

Ο Σωτήρης Μανωλόπουλος είναι ψυχαναλυτής παιδιών, Διδάσκων Αναλυτής και πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Το βιβλίο του που εκδόθηκε πρόσφατα στα αγγλικά έχει τίτλο: Psychoanalysis and Euripides’ Suppliant Women. The tragic Reading of Politics. (Routledge/Focus).

Ο Δημήτρης Τζάκσον είναι Διδάσκων Αναλυτής της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και φιλοξενούμενο μέλος της Βρετανικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Αυτή την περίοδο είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας.

Απαιτείται προεγγραφή για την παρακολούθηση της εκδήλωσης.

Η παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι δωρεάν.

Εγγραφές στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZMkdOmgqj8sE9aVfmFOfY3TlQb6k67VsNvs

Επιχείρημα -10ου Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου Δελφών – “Αυθεντία και Αυταρχισμός”

Back to Top