Ο Καθηγητής Πέτρος Χαρτοκόλλης ήρθε στην Ελλάδα από τις Η.Π.Α. όπου ήταν διευθυντής στο Menninger Foundation και την ψυχιατρική κλινική στην Topeka Kansas που ιδρύθηκαν το 1919 από τον ψυχίατρο Karl August Menninger. Στην Topeka Kansas συνάντησε τον Robert Wallerstein, την Eva Lester και τον Otto Kernberg. Ο Π. Χαρτοκόλλης, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα, υπήρξε διευθυντής του Psychotherapeutic Research Project, που ίδρυσε ο Robert Wallerstein, με αντικείμενο την συστηματική έρευνα στην ψυχοθεραπεία.
Ψυχίατρος, ψυχαναλυτής αλλά και συγγραφέας, ο Π. Χαρτοκόλλης διακρινόταν για την αγάπη του για τη φιλοσοφία, τη μυθολογία και την Αρχαία Ελλάδα. Τον ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακουστεί η ψυχαναλυτική σκέψη στους Δελφούς και να συνδεθεί, και τοπικά, με τους μύθους και την ιστορία του Οιδίποδα. Με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, έφερε τους πρώην έμπειρους και σημαντικούς συναδέλφους του από το Menninger στους Δελφούς.
Ιδρυτής και εμπνευστής του θεσμού του Διεθνούς Ψυχαναλυτικού Συμποσίου των Δελφών, ο Π. Χαρτοκόλλης συνέβαλε δημιουργικά σε κάθε συμπόσιο, με την οργανωτική του δεινότητα όπου, χωρίς κανείς να καταλαβαίνει τι έκανε, ήταν πίσω από κάθε δραστηριότητα με τον δημοκρατικό και προσηνή τρόπο του, δίνοντας παράλληλα χώρο στον κάθε συμμετέχοντα. Τον Ιούνιο του 2013, δεν παρευρέθηκε στο 8ο Συμπόσιο, καθότι είχε ήδη φύγει στην Αμερική, να ζήσει κοντά στα παιδιά του. Διατηρώντας όμως την πατρική του λειτουργία παρακολούθησε την οργάνωση του Συμποσίου ως επίτιμος Πρόεδρός του και μας έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό:
« Αγαπητοί φίλοι,
Πέρασαν 30 χρόνια από τον καιρό που προσφωνούσα το 1ο Συμπόσιο των Δελφών, που συνεχίστηκε ανελλιπώς κάθε 4 χρόνια στην πατρίδα του Οιδίποδα.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι το θέμα του Συμποσίου, Ο Πατέρας, εμπνέεται από την τελευταία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους επί Κολωνώ».
Είναι κάπως περίεργο ότι σχεδόν καμία από τις εργασίες που ανακοινώθηκαν στου Δελφούς ως τώρα, δεν αναφέρεται στον Οιδίποδα ως πατέρα, προφανώς γιατί ο Σοφοκλής δεν αναφέρεται στο Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα, σε σχέση με το συναίσθημα της ενοχής, όπως το θέτει ο Freud και η ψυχανάλυση, αλλά με το συναίσθημα της ντροπής, παραβλέποντας τον μονόλογο του Οιδίποδα, καθώς καρφώνει στα μάτια του την χρυσή καρφίτσα της άψυχης Ιοκάστης. Αλλά έχω την εντύπωση, ότι και ο Freud έχασε το ενδιαφέρον του για το οιδιπόδειο σύμπλεγμα, αντικαθιστώντας το με το ένστικτο του θανάτου. Και το ίδιο νομίζω πως έχει συμβεί με την σύγχρονη ψυχανάλυση.
Και γυρίζοντας στην αρχαία τραγωδία και τον Σοφοκλή, τι κάνει τον Οιδίποδα να καταλήξει στον λόφο του Κολωνού και την Αθήνα; Πιο σωστό θα ήταν να πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση, αν δεν ήταν ο ίδιος ο Φοίβος Απόλλων που τον έστειλε προς την Θήβα και την Αθήνα, ακριβώς για να σκοτώσει τον πατέρα του, κι όχι τον θετό του πατέρα. Με άλλα λόγια, αντί να ξαναγυρίσει στους γονείς που τον είχαν μεγαλώσει, αυτό θα έκανα εγώ τουλάχιστον, αγνοώντας την πατροκτόνο προφητεία του Απόλλωνα.
Και αυτό και έκανα, ξαναγυρίζοντας στην χώρα της παιδικής μου ηλικίας, απ’ όπου και θα σας θυμάμαι όλους εσάς και το Συμπόσιο των Δελφών με πολλή αγάπη».
Ο Πέτρος Χαρτοκόλλης πέθανε στην Αμερική στις 24 Σεπτεμβρίου 2013.